MassDOT Says Flat-Roofed Forest Hills Busway Will Handle Snow

The new Washington Street busway. Passengers coming out of the train station will no longer walk straight to catch their bus but follow the zigzag canopy to waiting buses on the platform ( URS architects and engineers. Now Aecom).

Richard Heath


The new Washington Street busway. Passengers coming out of the train station will no longer walk straight to catch their bus but follow the zigzag canopy to waiting buses on the platform ( URS architects and engineers. Now Aecom).

The schematic drawings of the new Washington Street upper busway canopy and platform published last week caught many readers by surprise; it was the first time even the most active observers had seen the replacement shed. Some questioned the practicality of a flat roof.

The Jamaica Plain News asked the Department of Transportation for more clarification and Michael Verseckes, a MassDOT spokesman, sent the News the birds-eye plan.

He said in his message that the elevations and plan were all that MassDOT had to show the community; “The finalized design of the canopy will be done in accordance with Mass Building Code and snow, wind and seismic loadings.”

First and foremost the most significant part of this plan is that it moves buses away from South Street and Asticou Road; the biggest flaw of the 1982 station plan. Exiting buses will no longer be heading into the traffic flow of South Street traffic light or shining headlights into Asticou Road homes. Another design mistake is corrected with a new cab stand at a designated neckdown on the station side of New Washington Street; cabs no longer will make u-turns at Asticou Road into Washington Street traffic.

Nevertheless the shape and style of the new bus canopy was unknown to the community and we have added the schematic drawings.

The new upper busway plan. The red line shows the line of the covered canopy,Bus enter and exit well aawy from Asticou Rd and South Street. A tree lined berm will be built on Washington Street to eliminate bus headlight glare. The location of the old bus canopy is now a traffic lane. The new covered waiting area and bus pick up will be supported by a new platform built over the existing Hyde park Ave parking lot

MassDOT

The new upper busway plan. The red line shows the line of the covered canopy.  Buses  enter and exit well away from Asticou Road and South Street. A tree lined berm will be built on Washington Street to eliminate bus headlight glare. The location of the old bus canopy is now a traffic lane. The new covered waiting area and bus pick up will be supported by a new platform built over the existing Hyde park Ave parking lot. ( Plan is not to scale.)

 

It should be noted with regard to the flat roof that Ruggles Station designed by Stull + Lee has a wide flat roof that extends over the busway and four trackways.

The busway will extend on a platform over the Hyde Park Avenue parking lot. Foundations for the supports have been completed and the posts will be built this fall.

MassDOT

The new covered busway will be extended  on a platform over the Hyde Park Avenue parking lot. Foundations for the 47 supports have been completed and the posts will be built this fall.

  • Monster

    Phew. I was really concerned that these highly-trained, professional architects had completely forgotten about snow.

  • Karen

    I’m glad Asticou has some protection against headlights. Unfortunately there are no berms or anything else to keep headlights from shining into the apartments of folks who live in the apartments on Hyde Park Ave directly across from the new busway.

    The new design moved buses closer to Hyde Park Ave and MassDOT ignored requests by neighbors to see the design so we could have input. The city, esp the BRA and BTD promised us as well, but did nothing.

    • Mark Tedrow

      There were only three years of public meetings and the current upper busway came about during the last six months of meetings mostly as a result of the Asticou/Martinwood/South St neighborhood association objecting to previous designs. There was plenty of time for you, your neighbors, and your neighborhood groups to contribute to a better design.

      • hydesquare

        easier to criticize someone else’s hard work after the fact than to make the effort to come up with intelligent ideas of your own.

      • Monster

        Compared to most terminal stations on the MBTA, this is small in scope and sensible in design. No hulking four-story parking garages, vast parking lots, etc. like you see at other end-of-the-line stations.

    • Clay Harper

      It simply isn’t the case that apartment buildings across the lower parking lot and across Hyde Park Ave will be exposed to bus headlights as a result of this design. There is a wall between the buses and windows in that direction tall enough to prevent your headlight concerns from materializing.